Αρχική σελίδα » Το Εργαστήριο

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

 

Η έδρα της «Δικαστικής Ιατρικής» (όπως αρχικά ονομαζόταν), ήταν από τις πρώτες που ιδρύθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Όθωνα. Μετά την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και μέχρι σήμερα, το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, εκτός από τις τρέχουσες, πολλαπλές εκπαιδευτικές του υποχρεώσεις και τις ερευνητικές του δραστηριότητες, παρέχει πολύ σημαντικές υπηρεσίες στην Ελληνική πολιτεία και ιδίως στην Ελληνική  Δικαιοσύνη.

Το έτος 1974 το Εργαστήριο μεταφέρθηκε από την οδό Ακαδημίας στα κτήρια της Ιατρικής Σχολής στο Γουδή. Σήμερα, στεγάζεται σε αυτοτελές τριώροφο οίκημα. Στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας ανήκει το Νεκροτομείο Αθηνών, όπου φιλοξενείται και η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Εργαστήριο οφείλει την επιστημονική του ανάπτυξη και πρόοδο, αλλά και την οργανωτική του διάσταση στον –ομότιμο σήμερα– Καθηγητή κ. Αντ. Κουτσελίνη. Ο κ. Κουτσελίνης εξελέγη Καθηγητής το 1981 και μέχρι το έτος 2003, διηύθυνε το Εργαστήριο, χαράσσοντας πραγματικά μια νέα εποχή στις Ιατροδικαστικές Επιστήμες στη χώρα μας. Παρέλαβε έναν μικρό χώρο και δημιούργησε ένα πρωτοποριακό, μεγάλο Εργαστήριο, με πολλαπλές επιστημονικές δυνατότητες, σύμφωνα με τα διεθνώς κρατούντα πρότυπα του κλάδου και τα μέλη του συμμετέχουν σε πολλά εθνικά και διεθνή επιστημονικά Συμβούλια και Επιτροπές.

Ιδιαιτέρως θα πρέπει να μνημονευθεί το γεγονός ότι με δικές του ενέργειες το 1992 απέκτησαν τα Εργαστήρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας των Α.Ε.Ι., το δικαίωμα διενέργειας ιατροδικαστικών πράξεων, καταργούμενου έτσι του μονοπωλιακού καθεστώτος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ίσχυε στη χώρα μας από το 1911.

Το Εργαστήριο προσπαθώντας να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητές του και να κατοχυρώσει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών του, διαθέτει πλέον τη διαπίστευση των αναλυτικών του μεθόδων, στο πλαίσιο του ISO 17025.

Το Εργαστήριο διευθύνει από το έτος 2003 έως σήμερα η Καθηγήτρια κ. Χ. Σπηλιοπούλου.